Amy Langley -

De ‘English Lioness’ die het tij keerde bij SDMT

In februari 2020 startte de Engelse Amy Langley als directrice van Steinweg Delta Marine Terminal (SDMT) in Moerdijk. Als enige vrouw in deze rol binnen het bedrijf, stond ze voor de uitdaging om een verlieslijdende terminal te transformeren. Met loodsen die bulklading opsloegen zonder aandacht voor de geschiktheid van de opslag of winstgevendheid en een groeiende pandemie, wachtte haar een grote uitdaging. Samen met haar collega’s heeft ze de schouders eronder gezet om het tij te keren. Nu is SDMT een succesvol zusterbedrijf met een grote toekomst aan de horizon.

Amy loopt trots over het terrein van SDMT om te laten zien wat er in korte tijd veranderd is. ‘In de voorgaande jaren werd er altijd verlies gedraaid. De werkwijze was niet efficiënt. Er werden bulkproducten opgeslagen zonder te kijken of de loods wel geschikt was,’ vertelt Amy. Als we een lege loods binnenlopen, die op het punt staat om gerenoveerd te worden, is het probleem snel te zien. ‘Door het verkeerd opslaan van goederen hebben we schade opgelopen aan de muren van de loods.’ Aan de achterkant van de ruimte zijn ze bezig met het openen van de muur. Als je door de gaten tuurt, kijk je zo de haven in. ‘Het is veel logischer om de producten die via het water komen aan deze kant van de loods naar binnen te halen. Straks wordt het proces dus een stuk korter, omdat we de hoek niet meer om hoeven.’

Eerlijk en transparant

Haar vastberadenheid de afgelopen jaren noemt Amy met een glimlach een ‘English Lioness’-mentaliteit, een eigenschap die steeds meer groeit. Ze waardeert ook de steun die ze heeft ontvangen van directeur Peter Pesselse. ‘Hij geeft me veel vrijheid. Er is gelukkig geen sprake van micromanagement. Het is knap om dit te doen in zo’n mannenwereld,’ zegt Amy met moeite, want ze vindt het erg lastig om zichzelf een compliment te geven. Met die vastberadenheid hebben de collega’s bij SDMT het tij gekeerd. Samen met de terminalmanager evalueert Amy welke producten wél geschikt zijn voor opslag en overlegt ze met klanten over nieuwe methodes. Voor sommigen werd bulk vervangen door big bags, een verandering die in eerste instantie wennen was. Toch blijven klanten trouw aan SDMT, door de service en eerlijke benadering van Amy en haar team. ‘Onze aanpak is altijd eerlijk en transparant te zijn. Als iets niet mogelijk is, kijken we samen naar een alternatief,’ benadrukt ze. Deze flexibele werkwijze is essentieel binnen SDMT, waar 50% van de contracten vast is en de rest ruimte laat voor flexibiliteit in volumes en opslagmethodes.

Een groeiende regio

In haar ogen biedt SDMT meer dan alleen opslag: ‘We zijn een serviceprovider.’ Daarom zijn ze ook overgestapt op een geautomatiseerde verpakkingslijn voor de big bags. ‘Dat gebeurde grotendeels nog met de hand. Dat is ontzettend zwaar werk. Nu wordt er op een betere manier meer werk verzet.’ De collega’s van SDMT werken voor een divers klantenbestand, van diervoederproducten in big bags tot bedrijven die gebruik maken van de Garnet big bag verpakkingslijn tot bedrijven als Lidl, die container- en opslagdiensten inzetten voor hun non-food producten. SDMT biedt daarnaast een barge service tussen de havens van Moerdijk en Rotterdam. ‘Volle containers komen hierheen, worden opgeslagen en dan leeg teruggeladen,’ legt Amy uit. De gunstige ligging van Moerdijk is aantrekkelijk, vooral gezien de lagere drukte in vergelijking met Rotterdam en de snelle verbinding met Antwerpen. ‘De hele regio is aan het groeien. We merken dat in de volumes en in de markt.’

‘We hebben elkaars steun nodig’

Toen zij de positie bij SDMT kreeg voelde Amy de druk om de situatie om te draaien, vooral voor haar team. ‘Die man buiten heeft een gezin, ik voel dat echt,’ zegt ze, verwijzend naar de medewerkers die afhankelijk zijn van het succes van de terminal. Het team bestaat uit veertig vaste medewerkers, van wie de meesten al lange tijd bij het bedrijf werken. ‘De ploeg die we nu hebben, is hier al meer dan vijf jaar samen.’ Bij haar aantreden introduceerde ze meer transparantie naar de werknemers. ‘Ik heb gezegd: ik kan niet werken zonder jullie, maar ook andersom. We hebben elkaars steun nodig.’ Deze open communicatie was nieuw voor velen, maar leidde tot een gezamenlijke inspanning om het bedrijf te verbeteren. Het harde werken van de medewerkers bij SDMT heeft geleid tot nieuwe klanten en langdurige contracten. ‘We hebben een nieuwe klant gevonden die we nu voor tien jaar hebben vastgelegd,’ vertelt ze trots. ‘Dat verbetert de basis.’ Haar toewijding en doorzettingsvermogen zijn gegroeid in de afgelopen jaren en zal ook in de toekomst niet afnemen. ‘Ik ben nooit zo vastberaden geweest als nu,’ zegt ze met een glimlach.

Met nieuwe energie werken aan duurzaamheid

Wat doe jij nou?